HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
The Time Is
Latest topics
» lari xcenter
Thu Jan 24, 2013 12:22 pm by Alduin

» Assalamualaikum
Thu Jan 24, 2013 11:31 am by Alduin

» enjin kancil stdard upgrade turbo kit...
Sat Dec 15, 2012 4:44 pm by joekar

» haloo
Sat Dec 15, 2012 4:40 pm by joekar

» ~yun is here~
Fri Jan 13, 2012 7:57 pm by y-Hyun

» Haloo.....
Sun Jul 18, 2010 4:34 am by randy

» Cara untuk run 2 YM pada masa yang sama
Sat Jul 17, 2010 1:44 am by juju

» all about tuning and turbo kit
Thu Jun 17, 2010 11:54 pm by ken

» New Myvi 2o1o
Tue Apr 13, 2010 10:28 pm by __p_yE__.com

» VIP Cars
Sat Oct 31, 2009 7:52 am by randy

Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
August 2018
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
CalendarCalendar
Hit Counter
Free Website Counter
Top posters
randy
 
Trv_86
 
::JEX::
 
__p_yE__.com
 
j_a_Y
 
z3t_ex
 
mie-boy
 
martinicious
 
neo-vic
 
waaamaina
 
Statistics
We have 46 registered users
The newest registered user is ogunjanni

Our users have posted a total of 1356 messages in 106 subjects

Share | 
 

 garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian

Go down 
AuthorMessage
j_a_Y
VIP Member
VIP Member
avatar

Male
Number of posts : 127
Age : 31
Location : kota kinabalu
Job : tourist guide
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sat Feb 21, 2009 8:44 am

Pengubahsuaian kecil atau pemasangan alat kelengkapan tambahan yang dibenarkan tanpa perlu mendapat kebenaran JPJ

Terdapat pengubahsuaian atau pemasangan aksesori yang boleh dilakukan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Ketua Pengarah JPJ, terutamanya pengubahsuaian atau pemasangan yang tidak memberi kesan kepada ciri-ciri, kestabilan dan keselamatan kenderaan berkenaan seperti:-

1. Pemasangan air spoiler di bahagian hadapan dan belakang.
2. Pemasangan side skirt, aerofoil dan door visor pada kereta.
3. Pemasangan protecting guards pada bahagian hadapan dan belakang kereta.
4. Pengubahsuaian kecil pada radiator grilles, bonet atau bentuk serta rekabentuk lampu-lampu.
5. Pengubahsuaian atau pemasangan tambahan bumper besar (sama ada jenis keluli atau fibreglass) pada bahagian hadapan dan belakang.
6. Pemasangan rim dan tayar yang lebih besar.
7. Pemasangan para bumbung.
8. Pemasangan lampu brek tambahan (berwarna merah) atau lampu penunjuk arah (berwarna amber).
9. Pemasangan spot light atau lampu halogen (kedua-duanya berwarna putih dan kuning) pada bahagian hadapan sahaja iaitu tambahan kepada lampu yang sedia ada.
10. Pemasangan pengadang angin, penutup lampu fibreglass dan penutup enjin fibreglass pada bahagian hadapan motosikal di mana aksesori-aksesori ini tidak terkeluar dari hujung pemegang motosikal.

Nota:

Senarai yang telah dinyatakan di atas akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Walau bagaimanapun, pengubahsuaian kecil dan pemasangan aksesori-aksesori ini hendaklah memenuhi semua keperluan perundangan sebagaimana dinyatakan di dalam Motor Vehicles (Construction and Use) Rules 1959 atau Motor Vehicles (Construction, Equipment and Use) Rules 1988.



Contohnya:-

1.Sekiranya air spoiler, aerofoil atau side skirt dipasang, ianya tidak boleh melebihi 150mm diukur dari bahagian luar tayar belakang.







2. Sekiranya door visor dipasang, ianya tidak boleh melebihi 100mm lebar dan tinggi.







3. Sekiranya rim atau tayar lebar digunakan, ianya mesti ditutup sepenuhnya dengan mudguards atau mudflaps.



4. Sekiranya protecting guards dipasang, ianya tidak boleh menutupi lampu-lampu kenderaan. Tidak dibenarkan bucu-bucu tajam atau bahagian yang terjulur keluar melebihi 100mm. Di samping itu lebar keseluruhan tidak boleh melebihi lebar kereta yang asal.









5.Sekiranya tambahan bumper besar atau protecting guards dipasang, lebihan bahagian hadapan dan belakang tidak boleh melebihi 50% dari bes roda kenderaan.

6.Jarak headlamps dan lampu isyarat tidak boleh melebihi 300mm dan 400mm masing-masing diukur dari badan yang terlebar selepas pengubahsuaian.


7.Sekiranya para bumbung dipasang, ianya tidak boleh melebihi panjang bumbung, atau lebar kenderaan atau ketinggian 400mm diukur dari bahagian teratas para bumbung.


Pemasangan alat kelengkapan tambahan yang tidak dibenarkan



1. Lampu berkelip-kelip (selain daripada lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga) pada bahagian hadapan atau belakang kereta.
2. Pemasangan lampu berwarna biru, ungu atau hijau.
3. Pemasangan hon yang berirama atau hon dengan dua nada.
4. Pemasangan spot light di bahagian belakang kereta.
5. Pemasangan cermin gelap atau penampalan bahan berwarna pada cermin hadapan, cermin belakang dan cermin tepi di mana kadar ketelusan cahaya kurang dari 70%.

Nota: Walau bagaimanapun, penggunaan cermin gelap atau penampalan bahan berwarna di bahagian atas cermin hadapan sebanyak 20% dari lebarnya dan di cermin tingkap sukuan boleh dibenarkan.Senarai di atas boleh diubah dari masa ke semasa



Jenis jenis pengubahsuaian yang perlu mendapat kebenaran terlebih dahulu daripada JPJ



Jika pengubahsuaian dan pemasangan alat kelengkapan tambahan boleh mengakibatkan perubahan besar kepada rupa bentuk, ukuran, kestabilan dan keselamatan serta ciri-ciri asal kenderaan motor tersebut, kebenaran bertulis hendaklah diperolehi terlebih dahulu dari pihak JPJ. Contohnya:-

1. Pengubahsuaian ke atas rangka dan rangkaiannya atau rangka monocoque sebuah kenderaan bermotor.
2. Pengubahan ke atas bentuk atau ciri-ciri asal kenderaan.
3. Pengubahan dari kereta saloon kepada kereta convertible.
4. Pengubahan ke atas sistem bahanapi.
5. Pengubahan ke atas sistem brek.
6. Pengubahan ke atas sistem steering.
7. Pengubahan ke atas bes roda kenderaan.
8. Penggunaan badan fibreglass bagi menggantikan badan keluli.
9. Penukaran enjin.
10. Pemasangan Sunroof di atas bumbung

Untuk pengubahsuaian di atas atau yang sama dengannya, permohonan hendaklah dikemukakan kepada:-

Pengarah,
Bahagian Kejuruteraan Automotif,
Jabatan Pengangkutan Jalan,
Aras 2, Blok D4, Parcel D,

Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,

62620 Putrajaya

Perkara-perkara yang perlu disertakan bersama permohonan, antaranya ialah:-

1. Pelan lukisan yang lengkap yang menunjukkan dengan terperinci tentang ubahsuaian yang dibuat termasuk ukurannya dan langkah-langkah yang diikuti.
Spesifikasi teknikal berkaitan dengan pengubahan.
2. Di mana perlu sijil atau surat pengesahan daripada Jurutera Profesional (Kejuruteraan Jentera/Automobil) yang menyatakan dan mengesahkan bahawa rekabentuk dan pengubahsuaian yang akan dilakukan ke atas kenderaan adalah stabil dan selamat digunakan.
3. Butir-butir berkaitan dengan kenderaan yang hendak diubahsuai.

Sebarang pengubahsuaian yang boleh menjejaskan kestabilan kenderaan atau yang akan menyebabkan kenderaan merbahaya apabila digunakan di jalanraya tidak akan dibenarkan.
Back to top Go down
View user profile
::JEX::
Web Master
Web Master
avatar

Male
Number of posts : 216
Age : 31
Location : Kota Kinabalu
Job : Graphic Designer
Registration date : 2009-02-13

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sat Feb 21, 2009 9:21 am

nice info bro.. cheers

_________________
Back to top Go down
View user profile http://reunite.twilight-mania.com
j_a_Y
VIP Member
VIP Member
avatar

Male
Number of posts : 127
Age : 31
Location : kota kinabalu
Job : tourist guide
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sat Feb 21, 2009 10:08 am

buat member reunite nie adalah utk rujukan kta sumer ok suma nie adalah peraturan dr jabatan pengangkutan jalan (JPJ) so pada bro2 yg nak modified kereta tue fikirlah yg terbaik utk diri sendiri kereta sendiri dan bt team kta nie ya...jd rajin2lah baca artikel nie bt rujukan sblm mengubahsuai kereta tue cheers
Back to top Go down
View user profile
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sat Feb 21, 2009 5:42 pm

oho..
dr web jpj ka ne??..
hihiih..
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
z3t_ex
Airman First Class
Airman First Class
avatar

Male
Number of posts : 99
Age : 48
Location : car cockpit
Job : slayer
Registration date : 2009-02-17

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sat Feb 21, 2009 6:38 pm

naa..
suda ada nie brg..
kasi ingt dlm tu otak..hahaha..
apa2 hal,buli ko menjawab kalo kena tahan..
Back to top Go down
View user profile
Trv_86
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 240
Age : 32
Location : Kota Kinabalu
Job : Computer Tech
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sun Feb 22, 2009 5:31 am

Good Info bro JAY.... bagus nie... cheers

_________________
TrevoR
trevor.philip86@gmail.com
Back to top Go down
View user profile
j_a_Y
VIP Member
VIP Member
avatar

Male
Number of posts : 127
Age : 31
Location : kota kinabalu
Job : tourist guide
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sun Feb 22, 2009 6:57 am

hihi info nie berguna bro bkn sja utk member2 yg lain tp berguna utk sy jg....so baca punya baca nampak info nie apa lg post trus sbb nie akn jd rujukkn bt tatapan kepada member2 yg akn dtg yg lansung x tau apa2....

tp info nie akn sy update maybe akn ada perubahan peraturankn cheers
tq sumer hehehe Razz
Back to top Go down
View user profile
::JEX::
Web Master
Web Master
avatar

Male
Number of posts : 216
Age : 31
Location : Kota Kinabalu
Job : Graphic Designer
Registration date : 2009-02-13

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Wed Feb 25, 2009 6:12 pm

bro cua ko cari info pasal gt-wing pula.. camna limit besar dia.. What a Face

_________________
Back to top Go down
View user profile http://reunite.twilight-mania.com
j_a_Y
VIP Member
VIP Member
avatar

Male
Number of posts : 127
Age : 31
Location : kota kinabalu
Job : tourist guide
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Fri Feb 27, 2009 7:56 am

Quote :
bro cua ko cari info pasal gt-wing pula.. camna limit besar dia..

ok nnt aq tlg carikn hehehe nie mesti nak pasang gt-wing kaw2 punya nie hihihi lol!
Back to top Go down
View user profile
__p_yE__.com
Senior Airman
Senior Airman
avatar

Male
Number of posts : 135
Age : 31
Location : key Bee as cow boy town
Job : still riot..
Registration date : 2009-03-07

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sun Mar 08, 2009 12:12 am

owh JPJ hu seram er..
haha rules is rules..
jgn lawan kompom kena saman..
klu taw kereta x buli limpas JPJ jgn coba2..haha
Back to top Go down
View user profile
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sun Mar 08, 2009 7:55 am

__p_yE__.com wrote:
owh JPJ hu seram er..
haha rules is rules..
jgn lawan kompom kena saman..
klu taw kereta x buli limpas JPJ jgn coba2..haha

tpi kn bro..
msti ada pengorbanan bha kalau mau keta lawa..
hihihi..
jd..msti larr lnggar ckit2 undang2..
hihih.. tongue tongue tongue
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
__p_yE__.com
Senior Airman
Senior Airman
avatar

Male
Number of posts : 135
Age : 31
Location : key Bee as cow boy town
Job : still riot..
Registration date : 2009-03-07

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sun Mar 08, 2009 12:10 pm

randy wrote:
__p_yE__.com wrote:
owh JPJ hu seram er..
haha rules is rules..
jgn lawan kompom kena saman..
klu taw kereta x buli limpas JPJ jgn coba2..haha

tpi kn bro..
msti ada pengorbanan bha kalau mau keta lawa..
hihihi..
jd..msti larr lnggar ckit2 undang2..
hihih.. tongue tongue tongue

haha tu lah..mo lawa msti mo berkorban..
tpi mesti mo pndi back up lah jga..
nanti klu jumpa JPJ pndi2 lah lari..
hehuheu..
uik pemasang sunroof pun ndak bulikah?..
sandi jga ni..pa jak sunroof tu bukan bikin laju pun..
isk.. Arrow x jga mncemarkan udara..haha
Back to top Go down
View user profile
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sun Mar 08, 2009 4:38 pm

__p_yE__.com wrote:
randy wrote:
__p_yE__.com wrote:
owh JPJ hu seram er..
haha rules is rules..
jgn lawan kompom kena saman..
klu taw kereta x buli limpas JPJ jgn coba2..haha

tpi kn bro..
msti ada pengorbanan bha kalau mau keta lawa..
hihihi..
jd..msti larr lnggar ckit2 undang2..
hihih.. tongue tongue tongue

haha tu lah..mo lawa msti mo berkorban..
tpi mesti mo pndi back up lah jga..
nanti klu jumpa JPJ pndi2 lah lari..
hehuheu..
uik pemasang sunroof pun ndak bulikah?..
sandi jga ni..pa jak sunroof tu bukan bikin laju pun..
isk.. Arrow x jga mncemarkan udara..haha

memang tue bro..
keta yg teda sunroof..p tmbah sunroof tdk d benarkn..
sebabnya..mlemahkan sturktur bumbung keta..
unless keta tsebut memang sedia ada sunroof..
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
__p_yE__.com
Senior Airman
Senior Airman
avatar

Male
Number of posts : 135
Age : 31
Location : key Bee as cow boy town
Job : still riot..
Registration date : 2009-03-07

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Sun Mar 08, 2009 7:18 pm

randy wrote:
__p_yE__.com wrote:
randy wrote:
__p_yE__.com wrote:
owh JPJ hu seram er..
haha rules is rules..
jgn lawan kompom kena saman..
klu taw kereta x buli limpas JPJ jgn coba2..haha

tpi kn bro..
msti ada pengorbanan bha kalau mau keta lawa..
hihihi..
jd..msti larr lnggar ckit2 undang2..
hihih.. tongue tongue tongue

haha tu lah..mo lawa msti mo berkorban..
tpi mesti mo pndi back up lah jga..
nanti klu jumpa JPJ pndi2 lah lari..
hehuheu..
uik pemasang sunroof pun ndak bulikah?..
sandi jga ni..pa jak sunroof tu bukan bikin laju pun..
isk.. Arrow x jga mncemarkan udara..haha

memang tue bro..
keta yg teda sunroof..p tmbah sunroof tdk d benarkn..
sebabnya..mlemahkan sturktur bumbung keta..
unless keta tsebut memang sedia ada sunroof..

yakah?..
ndak plak akU taw..
huh..sekaranG taw lah sdh kenen.. lol!
tpi klu aku ada duit aku pasang jga sunroof kereta potong aku tu haha..
Back to top Go down
View user profile
j_a_Y
VIP Member
VIP Member
avatar

Male
Number of posts : 127
Age : 31
Location : kota kinabalu
Job : tourist guide
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Mon Mar 09, 2009 2:52 pm

dari bro sja tue nak pasang sunroof yg ptg pandai2lah jawab jpj Razz nnt klu pasal nak cantik keta xda mslah modified kaw2 punya ptg ada duit nak backup klu kena saman,setahu sy bro keta ptung nie mmg x dbenarkn bro kena taw mna2 yg ada roadblock slalu jam bape kena bt takut nnt klu jpj nampak team sticker kta satu team kena so alang biarlah sma2 kena tahan ada jg crita kn randy....tggu smp jam 4 am utk elak kena tahan oleh polis hehehehe
Back to top Go down
View user profile
__p_yE__.com
Senior Airman
Senior Airman
avatar

Male
Number of posts : 135
Age : 31
Location : key Bee as cow boy town
Job : still riot..
Registration date : 2009-03-07

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Mon Mar 09, 2009 7:53 pm

owh x jadi lah mo pasang haha..
dripada kena saman bgus aku bli sound system huehuehe.. lol!
Back to top Go down
View user profile
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Mon Mar 09, 2009 11:16 pm

j_a_Y wrote:
dari bro sja tue nak pasang sunroof yg ptg pandai2lah jawab jpj Razz nnt klu pasal nak cantik keta xda mslah modified kaw2 punya ptg ada duit nak backup klu kena saman,setahu sy bro keta ptung nie mmg x dbenarkn bro kena taw mna2 yg ada roadblock slalu jam bape kena bt takut nnt klu jpj nampak team sticker kta satu team kena so alang biarlah sma2 kena tahan ada jg crita kn randy....tggu smp jam 4 am utk elak kena tahan oleh polis hehehehe

ya..ya..
btul tue..
hihihi..
kna slalu tau mna2 port roadblck spya dpt elak..
hihhi.. cyclops cyclops cyclops
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
mie-boy
Airman First Class
Airman First Class
avatar

Male
Number of posts : 84
Age : 30
Location : kota kinabalu,sabah
Job : minarex resources sdn bhd
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Tue Mar 10, 2009 12:49 pm

cheers ya sy sukug..ahaha..abg jpj ne jahat2 gak,suka tul bg resit kat org...laku gak resit dorng tu..harga bukan alang2 gak klu suda kena bg resit.. albino scratch
Back to top Go down
View user profile
j_a_Y
VIP Member
VIP Member
avatar

Male
Number of posts : 127
Age : 31
Location : kota kinabalu
Job : tourist guide
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Tue Mar 10, 2009 4:59 pm

mie-boy wrote:
cheers ya sy sukug..ahaha..abg jpj ne jahat2 gak,suka tul bg resit kat org...laku gak resit dorng tu..harga bukan alang2 gak klu suda kena bg resit.. albino scratch

klu bkn resit pandai minta duit lg tue ssh2 org2 kerajaan nie oooppppppssssssssss jan terasa yer sapa2 yg keja kerajaan What a Face
Back to top Go down
View user profile
Trv_86
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 240
Age : 32
Location : Kota Kinabalu
Job : Computer Tech
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Wed Mar 11, 2009 2:00 am

j_a_Y wrote:
mie-boy wrote:
cheers ya sy sukug..ahaha..abg jpj ne jahat2 gak,suka tul bg resit kat org...laku gak resit dorng tu..harga bukan alang2 gak klu suda kena bg resit.. albino scratch

klu bkn resit pandai minta duit lg tue ssh2 org2 kerajaan nie oooppppppssssssssss jan terasa yer sapa2 yg keja kerajaan What a Face

Betul la tue... kenyataan bha... Orang2 JPJ banyak yang makan rasuah punya... so, kalo mo kasi modified keta yang langgar peraturan punya, sedia2 lar banyak duit... hehehe... cheers

_________________
TrevoR
trevor.philip86@gmail.com
Back to top Go down
View user profile
mie-boy
Airman First Class
Airman First Class
avatar

Male
Number of posts : 84
Age : 30
Location : kota kinabalu,sabah
Job : minarex resources sdn bhd
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Wed Mar 11, 2009 10:38 am

susah gak kita mau kasi blast cantik kreta ne klu bnyak sngt peraturan.. Mad ,asal nmpk lampu kelip2 dri jauh warna biru msti badan pun bgegar dpt lepas or x..huhuhuu.. affraid
Back to top Go down
View user profile
__p_yE__.com
Senior Airman
Senior Airman
avatar

Male
Number of posts : 135
Age : 31
Location : key Bee as cow boy town
Job : still riot..
Registration date : 2009-03-07

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Wed Mar 11, 2009 6:28 pm

ahahha pa buli bt drng pun jalan kan kerja jga..
mmg itu tugas drng huhu redha jak lah..
Back to top Go down
View user profile
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Wed Mar 11, 2009 10:33 pm

memang gitu larr lumrah mau keta smat kn..
asyik lnggar rules..
tpi ada juga keta cntik tpi tdk lnggar rules..
cuba perhatikan keta d skeliling anda.. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
mie-boy
Airman First Class
Airman First Class
avatar

Male
Number of posts : 84
Age : 30
Location : kota kinabalu,sabah
Job : minarex resources sdn bhd
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   Mon Mar 16, 2009 11:56 am

ya la..nnti sy kasi cntik kreta jpj,,buat vip kreta drg..cermin gelap full blast,,sound kasi mantap habis..aahhhhh..bila kreta drg dh cntik..baru kita ramai2 plak bg saman kat drg..ahahahaa...siok tu geng..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian   

Back to top Go down
 
garis panduan pengubahsuaian kenderaan persendirian
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: ALL ABOUT CARS :: JPJ RULES-
Jump to: