HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
The Time Is
Latest topics
» lari xcenter
Thu Jan 24, 2013 12:22 pm by Alduin

» Assalamualaikum
Thu Jan 24, 2013 11:31 am by Alduin

» enjin kancil stdard upgrade turbo kit...
Sat Dec 15, 2012 4:44 pm by joekar

» haloo
Sat Dec 15, 2012 4:40 pm by joekar

» ~yun is here~
Fri Jan 13, 2012 7:57 pm by y-Hyun

» Haloo.....
Sun Jul 18, 2010 4:34 am by randy

» Cara untuk run 2 YM pada masa yang sama
Sat Jul 17, 2010 1:44 am by juju

» all about tuning and turbo kit
Thu Jun 17, 2010 11:54 pm by ken

» New Myvi 2o1o
Tue Apr 13, 2010 10:28 pm by __p_yE__.com

» VIP Cars
Sat Oct 31, 2009 7:52 am by randy

Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
April 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
CalendarCalendar
Hit Counter
Free Website Counter
Top posters
randy
 
Trv_86
 
::JEX::
 
__p_yE__.com
 
j_a_Y
 
z3t_ex
 
mie-boy
 
martinicious
 
neo-vic
 
waaamaina
 
Statistics
We have 46 registered users
The newest registered user is ogunjanni

Our users have posted a total of 1356 messages in 106 subjects

Share | 
 

 Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID

Go down 
AuthorMessage
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Mon Feb 16, 2009 7:21 pm



High intensity Discharged (HID) Headlamp iaitu lampu yang tidak menggunakan filament tetapi menggunakan Gas Xenon.

Pemasangan lampu HID secara aksesori (Retrofit) adalah tidak dibenarkan kecuali penukaran keseluruhan sistem lampu tersebut dengan mendapat akreditasi daripada badan yang diberi kuasa seperti SIRIM

Lampu HID yang dipasang secara aksesori (retrofit) dengan kuasa melebihi satandard yang telah ditetapkan boleh menganggu penglihatan dan seterusnya memudaratkan pengguna jalan raya lain.

Pada 19 November 2007, JPJ telah mengemaskini C&U dan memasukkan peraturan kawalselia terhadap penggunaan lampu HID di dalam Kaedah 96 (2)(i) yang menyatakan "sekiranya lampu HID digunakan, pemasangan,spesifikasi dan sistem lampu tersebut hendaklah mematuhi peraturan UNECE 48, UNECE 98 dan UNECE 99"

Penguatkuasaan terhadap kenderaan yang menggunakan lampu HID yang dipasang secara aksesori (Retrofit)boleh diambil tindakan dibawah Kaedah 94 Kaedah-kaedah kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Kegunaan) 1959 iaitu 'keadaan kenderaanbermotor yang digunakan di atas jalan raya dan semua bahagian dan aksesorinya hendaklah sentiasa tidak mengakibatkan atau mungkin mengakibatkan merbahaya pada orang di dalam kenderaan atau di atas jalanraya', kesalahan ini boleh didenda sehingga RM 2000 atau penjara bagi tempoh tidak lebih 6 bulan dibawah seskyen 119(1) APJ 1987.

Pemeriksaan terhadap kenderaan yang mengubahsuai/memasang lampu HID secara aksesori (retrofit) dengan mengeluarkan notis larangan Penggunaan Kenderaan (PG1) di bawah Seksyen 59 APJ 1987 bagi kes-kes yang dikesan sehingga akhir bulan November 2008.


Saman mula dikeluarkan bermula bulan Disember 2008 terhadap kenderaan yang mengubahsuai/memasang lampu HID secara aksesori (retrofit).


Pemandu/pemilik akan diberi masa selama sepuluh hari (10) untuk memperbetulkan lampu tersebut kepada lampu asal.
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Mon Feb 16, 2009 7:22 pm

berwaspada larr kpada yg guna HID tue..
hihi..
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
::JEX::
Web Master
Web Master
avatar

Male
Number of posts : 216
Age : 30
Location : Kota Kinabalu
Job : Graphic Designer
Registration date : 2009-02-13

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Mon Feb 16, 2009 7:26 pm

Wow nice info bro.. syg nda bole tau.. kalo dapat vvip suda suma keta ne haha~~ bounce
Back to top Go down
View user profile http://reunite.twilight-mania.com
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Mon Feb 16, 2009 7:34 pm

uishh..
kalau ble pkai HID ne..
bebaris tue fog light d dpn keta..suma pkai HID..
naa..nda ka buta mata org len tgk..
hahaha.. Laughing
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
Trv_86
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 240
Age : 31
Location : Kota Kinabalu
Job : Computer Tech
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Tue Feb 17, 2009 11:40 am

Apa2 pun memang guna HID cantik... tp menganggu pemandu lain... bha, bila lagi mo pasang....? geek hehe... smart tue...
Back to top Go down
View user profile
z3t_ex
Airman First Class
Airman First Class
avatar

Male
Number of posts : 99
Age : 48
Location : car cockpit
Job : slayer
Registration date : 2009-02-17

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Tue Feb 17, 2009 5:06 pm

Trv_86 wrote:
Apa2 pun memang guna HID cantik... tp menganggu pemandu lain... bha, bila lagi mo pasang....? geek hehe... smart tue...

kalo factory fit HID,
teda masalah,coz suda kena adjust posisi arah tuju HID tuh..

yg jadi masalah,HID accessories tuh..
posisi lampu nda dpt di adjust & arah tuju nda pegi pada 1 arah..

jadi,sepa2 yg pakai kurita perodua tahun 2000 ke bawah,
untung,bole kasi plug & play ja HID tuh..tapi kan register sma JPJ la..
Back to top Go down
View user profile
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Tue Feb 17, 2009 9:40 pm

besanya polis target HID yg bwarna kebiru-biruan..
memang kna saman pnya..
kalau mau slmat..guna HID yg 5oooK ke bwah..
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
Trv_86
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 240
Age : 31
Location : Kota Kinabalu
Job : Computer Tech
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Wed Feb 18, 2009 12:06 am

z3t_ex wrote:
Trv_86 wrote:
Apa2 pun memang guna HID cantik... tp menganggu pemandu lain... bha, bila lagi mo pasang....? geek hehe... smart tue...

kalo factory fit HID,
teda masalah,coz suda kena adjust posisi arah tuju HID tuh..

yg jadi masalah,HID accessories tuh..
posisi lampu nda dpt di adjust & arah tuju nda pegi pada 1 arah..

jadi,sepa2 yg pakai kurita perodua tahun 2000 ke bawah,
untung,bole kasi plug & play ja HID tuh..tapi kan register sma JPJ la..

mcm mana juga... keta kita tahun 2000 ke atas geng...huhu.. Very Happy

_________________
TrevoR
trevor.philip86@gmail.com
Back to top Go down
View user profile
z3t_ex
Airman First Class
Airman First Class
avatar

Male
Number of posts : 99
Age : 48
Location : car cockpit
Job : slayer
Registration date : 2009-02-17

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Wed Feb 18, 2009 12:14 am

Trv_86 wrote:
z3t_ex wrote:
Trv_86 wrote:
Apa2 pun memang guna HID cantik... tp menganggu pemandu lain... bha, bila lagi mo pasang....? geek hehe... smart tue...

kalo factory fit HID,
teda masalah,coz suda kena adjust posisi arah tuju HID tuh..

yg jadi masalah,HID accessories tuh..
posisi lampu nda dpt di adjust & arah tuju nda pegi pada 1 arah..

jadi,sepa2 yg pakai kurita perodua tahun 2000 ke bawah,
untung,bole kasi plug & play ja HID tuh..tapi kan register sma JPJ la..

mcm mana juga... keta kita tahun 2000 ke atas geng...huhu.. Very Happy

naa..apa buli buat..
nda dpt la pasang legal HID.. Mad
Back to top Go down
View user profile
Trv_86
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 240
Age : 31
Location : Kota Kinabalu
Job : Computer Tech
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Wed Feb 18, 2009 3:20 pm

z3t_ex wrote:
Trv_86 wrote:
z3t_ex wrote:
Trv_86 wrote:
Apa2 pun memang guna HID cantik... tp menganggu pemandu lain... bha, bila lagi mo pasang....? geek hehe... smart tue...

kalo factory fit HID,
teda masalah,coz suda kena adjust posisi arah tuju HID tuh..

yg jadi masalah,HID accessories tuh..
posisi lampu nda dpt di adjust & arah tuju nda pegi pada 1 arah..

jadi,sepa2 yg pakai kurita perodua tahun 2000 ke bawah,
untung,bole kasi plug & play ja HID tuh..tapi kan register sma JPJ la..

mcm mana juga... keta kita tahun 2000 ke atas geng...huhu.. Very Happy

naa..apa buli buat..
nda dpt la pasang legal HID.. Mad

Apa leh buat lar... Yang HID aksesori tue pun ndak pass.. ngam juga bha... mahal saman tue geng... blh buat benda lain suda dgn keta kita... cheers

_________________
TrevoR
trevor.philip86@gmail.com
Back to top Go down
View user profile
__p_yE__.com
Senior Airman
Senior Airman
avatar

Male
Number of posts : 135
Age : 31
Location : key Bee as cow boy town
Job : still riot..
Registration date : 2009-03-07

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Sun Mar 08, 2009 12:16 am

warrr,,,!! lampu HID ngam lah tu kena saman.,.,
bikin silau tu,,
aku sikit lagi accident dulu sebab kena high light lampu HID,
nah ngam lah tu kena saman haha..biar pun semat tpi membinasakan mata pemandu lain heuhuheuh..
Back to top Go down
View user profile
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Sun Mar 08, 2009 1:34 am

ya bha..
apa lgi kalau keta mcm hilux guna hid..
naa..
silau abz bha..
suda larr tinggi kn..
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
__p_yE__.com
Senior Airman
Senior Airman
avatar

Male
Number of posts : 135
Age : 31
Location : key Bee as cow boy town
Job : still riot..
Registration date : 2009-03-07

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Sun Mar 08, 2009 2:03 am

ya bah..tpi tu HID pun klu hujan ndak jga terang kan..sebab cahaya dia putih hueheuheu..
Back to top Go down
View user profile
randy
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 291
Age : 29
Location : Luyang~Lintas
Job : sTudent
Registration date : 2009-02-15

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Sun Mar 08, 2009 7:53 am

__p_yE__.com wrote:
ya bah..tpi tu HID pun klu hujan ndak jga terang kan..sebab cahaya dia putih hueheuheu..

terang juga tue bro kalau HID yg terang pnya..
Back to top Go down
View user profile http://www.turbomaniac88.blogspot.com
Trv_86
Administrator
Administrator
avatar

Male
Number of posts : 240
Age : 31
Location : Kota Kinabalu
Job : Computer Tech
Registration date : 2009-02-16

PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   Wed Mar 11, 2009 1:55 am

Bro Randy nie mantap juga suda lampu depan keta dia nie...
jangan main2 ooo...
SUPER WHITE... cheers

_________________
TrevoR
trevor.philip86@gmail.com
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID   

Back to top Go down
 
Penguatkuasaan Terhadap Lampu HID
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: ALL ABOUT CARS :: JPJ RULES-
Jump to: